DNVs Pensjonistforening

Påmelding - Tur til Baskerland - Spania 2023

Årets tur 2023 går til
Baskerland - Spania

Søndag 10. - torsdag 14. september 2023

med mulighet for pilegrimsvandring 14.-16. september 2023

Vi har gleden av å invitere til årets hovedtur 2023. Tradisjonelt har vi lagt hovedturen til våren, mens høstturen har vært en mindre tur med 1 - 3 overnattinger. For 2023 snur vi på dette og legger hovedturen, som går til Baskerland i Nord-Spania, til september. Vi satser på at temperaturen vil være behagelig på den tida av året. De fleste av oss har nok vært på ferie i Spania, men da gjerne noe lenger sør, og vi trur Baskerland vil være en ny og spennende destinasjon for de fleste.

I tillegg til et hovedprogram inviterer vi denne gangen på en pilegrimsvandring på en av pilegrimsledene til Santiago de Compostela. I stedet for å reise hjem på dag 5, legger vi ut på vandring på den nordre leden, Camino Norte, som starter rett øst for San Sebastian og går vestover langs kysten av Biscyabukta. Vi går to passende dagsetapper. Antall deltagere er begrenset til 20 personer.

Programmet har blitt til ved en tett dialog mellom FRAM og Pensjonistforeningen for å skape et opplegg som burde oppfylle kravene og forventningene vi har til en slik reise.

Av høydepunkter kan vi nevne:

Påmelding må skje innen tirsdag 15. november 2022, men husk at antall deltagere er begrenset til 50 personer og til 20 personer for forlengelse med pilegrimsvandring. Dersom det melder seg flere enn 50 h.h.v. 20 deltagere, gjelder som tidligere prinsippet "først til mølla", der mølla er tidspunkt for innbetalt depositum. De påmeldte får beskjed, og de overskytende vil bli satt på venteliste og får også beskjed om dette.

OM BASKERLAND

De fleste forbinder Spania med sol og flotte strender, men går turen nord i landet, blir Spania en helt annen opplevelse. Baskerland (på baskisk: Euskadi, på spansk: País Vasco) er en region som ligger geografisk på grensen mellom Spania og Frankrike. Området er både vakkert og spennende.

Baskerland er det rene idyll. Her ligger tyrolerlignende landsteder blant grønne og frodige koller. En vakker kystlinje med innbydende badestrender og maleriske havnebyer huser fiskere som leverer fersk fisk og velsmakende skalldyr direkte fra Biscaya-bukten. Alt er så vakkert, og det er vanskelig å forstå at denne delen av Europa er så lite kjent.

Baskerne er et gåtefullt folk som trolig har vært i området og beholdt sin særegenhet i årtusener. Det baskiske språk er et av verdens eldste, og dets opphav er fortsatt en gåte.

Det er lett å bli sjarmert av San Sebastian: Det er en av de vakreste byene i området, internasjonalt kjent for sine strender og restauranter. Med en vakker gamleby og et rikt kulturliv er San Sebastian en perle. Byen har en historie som går tusen år tilbake i tiden. Byen ble stadig angrepet og til dels ødelagt av kriger, men den blomstret alltid opp igjen. Da dronning Isabel II fant ut at klimaet og saltvannet ga henne en helsemessig gevinst, tok hun med seg hele sitt hoff på sommerbesøk til San Sebastian.

Bilbao er regionens største by og ligger ca en god time vest fra San Sebastian.Den ligger ikke ved havet men ble bygget langs elven Nevion på 1300 tallet. Det er en by preget av industri og handel og har opplevd en fomiddabel utvkling de siste 15 årene. Utviklingen startet med Guggenheimmuseet som ble innviet i 1997 og som har blitt en enorm suksess. Bilbao er et eldorado for dristige kjente arkitekter, med slanke fotgjengerbroer over elven og frekke, grønne trikker. Casco Viejo heter den gamle bydelen, som er sjarmerende med sine kronglete gater og smug.

HISTORIE

KULTUR

NATUR

GASTRONOMI

FLYFORBINDELSER

Vi har forhåndsreservert 50 plasser med KLM:

Søndag 10. sept. 2023: Oslo - Amsterdam 11:50-13:40
Amsterdam - Bilbao 14:20-16:25
Torsdag 14. sept. 2023: Bilbao - Amsterdam 17:15-19:20
Amsterdam - Oslo 20:50-22:35

TILLEGG PILEGRIMSVANDRING FOR 20 PERSONER med retur 2 dager senere

Lørdag 16. sept. 2023: Bilbao - Amsterdam 17:15-19:20
Amsterdam - Oslo 20:50-22:35

HOTELL - SAN SEBASTIAN

Hote Zenit 4*

Dette flotte hotellet har god og litt tilbaketrukken beliggenhet i San Sebastian og frister med en nydelig takterrasse med boblebad. Hotellet scorer meget bra på booking.com og er delikat utsmykket. Hotellet har egen restaurant https://www.gaiadonosti.com som serverer lokale spesialiteter og egen bar.
Spaserturen til stranden og sentrum tar ca. 20 minutter, eller man kan ta en buss eller taxi. https://sansebastian.zenithoteles.com/es/

GUIDEN VÅR

Vi blir kjent med vår reiseleder Jakob som vil vise oss sitt Baskerland.

Jakob er vår svenske guide som har bodd i Baskerland i mange år. Han forelsket seg ikke bare i en spansk kvinne, men også i sitt nye hjemland, og han trives veldig godt med jobben som guide.

PROGRAM OG DAGSUTFLUKTER

Generelt

Våre utflukter starter rundt kl. 9/10 og varer i ca. 5-7 timer, litt avhengig av programmet og ikke minst været! Vi prøver å unngå lange bussturer og vi beregner alltid god tid til å spise en deilig lunsj - med vin og kaffe. Under hele oppholdet har vi med oss en lokal guide som snakker norsk/svensk.

DAG 1: Søndag - Ankomstdag

Etter en lang flyreise via Amsterdam ankommer vi Bilbao kl. 16:25. Jakob møter oss på flyplassen, og vi tar vår egen turbuss direkte til San Sebastian.

Vi sjekker inn på hotellet vårt og spiser felles middag på hotellet. Hotellet har en god restaurant som lager en spesialmeny til oss.

DAG 2: Mandag - Vi blir kjent med San Sebastian

Vi oppdager den nydelige strandbyen San Sebastian til fots!
Vi starter dagen med en guidet omvisning i byen hvor vi besøker markedet og severdigheter før vi spiser felles lunsj i en av de kjente Pinxtos (baskiske tapas) barene i gamlebyen.

Etter lunsjen spaserer vi langs strandpromenaden til stedet hvor vi kan ta en funicular opp til Mont Igueldo. Derfra kan dere nyte denne utsikten:

Den over 100 år gammel funicular tar oss på kort tid til toppen, og selve turen er en opplevelse.

Dersom noen heller vil nyte ettermiddagen i sentrum av San Sebastian på egen hånd, er det selvsagt også mulig. Dere kan f.eks. besøke museo San Telmo (historien om San Sebastian).

Vi spiser felles middag på en lokal Sider-restaurant (en gammel baskisk tradisjon å spise på "siderhus" hvor de produserer sider. Tradisjonen tro får vi servert lokalmat med tortilla, grønnsaker og steak, og selvsagt får vi smake sider direkte) (OBS: Bekreftes i 2023).

DAG 3: Tirsdag - Dagstur til Rioja vinområdet og Laguardia

I dag utforsker vi Rioja vindistrikt.

Vi kjører med buss til vinområdet hvor mange av de gode Riojavinene kommer fra. For å få best mulig oversikt over viner besøker vi en bodega/vingård, hvor vi får en omvisning og får smake på vin.

Vi fortsetter til Laguardia, en av de best bevarte middelalder- landsbyene i Spania.

I Laguardia spiser vi en hyggelig lunsj. De som ønsker å utforske denne flotte landsbyen litt ekstra, vil da ha god tid til det. I tunnelene under landsbyen lages og lagres det vin.
Vi besøker også den berømte kirken Santa Maria de Los Reyes.
https://www.laguardia-alava.com/index.php/es/arte/santa-maria-de-los-reyes/la-iglesia

På veien til Laguardia kjører vi forbi vingården Marques de Riscal som ble bygget av Frank Gehry (samme arkitekt som Guggenheimmuseet i Bilbao).

Felles middag på en restaurant i sentrum av San Sebastian (ca. 20 minutter gåtur).

DAG 4: Onsdag - Bilbao med Guggenheim

Vi har dagen til å oppdage Bilbao.
Vi starter dagen med å besøke smykket i Bilbaos kulturelle krone, nemlig Museo Guggenheim.
Museet ble tegnet av den kanadisk-amerikanske arkitekten Frank Gehry og ble innviet i 1997. Det ble en formidabel suksess og var starten på et oppsving for byen Bilbao. Guggenheims samling representerer et bredt utvalg av moderne kunst. Alle gjester får utdelt en audioguide for vandring på egen hånd.
https://www.guggenheim-bilbao.eus/

Vi spiser en hyggelig lunsj i Bilbaos eldste tapasbar i sentrum.

På ettermiddagen får vi en guidet omvisning i gamlebyen, før vi blir kjørt tilbake til San Sebastian.

Felles middag på en restaurant i sentrum av San Sebastian (ca. 20 minutter gåtur).

DAG 5: Torsdag

(OBS: Denne dagen er gruppen delt i to forskjellige program)

HOVEDGRUPPEN ca. 30 personer: Gernika og hjemreise

Vi reiser tilbake til Oslo, MEN vi har fortsatt store deler av dagen til å oppleve Gernika.

Gernika, som er det baskiske navnet på det som i Norge kanskje er best kjent som Guernica, byen som ble terrorbombet av tyske styrker underlagt general Franco under den spanske borgerkrigen i 1937. Picasso foreviget denne tragedien som protest i hans kanskje best kjente bilde. Byen er også arnestedet for et initiativ for en fredelig løsning på den baskiske konflikten, det såkalte Gernika-initiativet. For baskerne har byen stor symbolverdi. Under eiketreet i Gernika har baskiske ledere og spanske konger gjennom århundrer gitt sine løfter om å beskytte de baskiske friheter og lover.

Vi besøker Casa de Juntas, det gamle regjeringsbygget hvor vi også får sett en film om historien.

Vi får litt fritid til å spise noen baskiske pintxos på torget i Gernika, før vi reiser til flyplassen kl. 14:15. (ingen restauranter er åpne så tidlig for lunsj, derfor må det bli pintxos på egen hånd)

Ankomst flyplassen ca. 15:15 - flyet går 17:15.

Ankomst Oslo kl. 22:35 (via Amsterdam)

TILLEGGSPROGRAM:
PILEGRIMSVANDRING 3 DAGER

DAG 5: PILEGRIMSGRUPPE maks 20 personer - pilegrimstur San Sebastian til Zarautz
(dag 6 videre til Zumaia)

Etter en god frokost og etter at hovedgruppen har reist av gårde starter Pilegrimsgruppen sin tur vestover.

Dag 1: San Sebastian - Orio (Zarautz) - 15km - ca. 4 timer

Dag 2: Zarautz - Zumaia - 12 km - ca. 2,5 timer

Alle gjestene må ha med egen sekk og egnet turutstyr. Gode sko og regntøy.

Matpakken som vi får på fredagen, bærer man i sin egen sekk.

Vandringen starter fra hotellet, og koffertene blir fraktet til hotellet i Zarautz.

Vi vandrer fra San Sebastian til Orio (15 km), hvor vi spiser en deilig fiskelunsj i byen. Vi får servert den typiske Txakoli vinen, som produseres i området rundt. Vi legger vekt på god mat og hygge på disse dagene med pilegrimsvandring.

Deretter tar vi lokaltoget (eller går 5 km videre for dem som ønsker det) til Zarautz, hvor vi skal overnatte.

Vi overnatter på et litt enklere hotell med god beliggenhet og pris. https://www.hotelzarauz.com

Felles middag på en restaurant i Zarautz.

DAG 6: Fredag - Pilegrimsvandringen fortsetter til Zumaia

Dagsetappen går til Zumaia (12 km). Vi spiser en baskisk matpakke/piknikkurv med vin til lunsj, og når vi har kommet fram i Zumaia, tar vi en vel fortjent After Walk pils.

Vi tar lokaltoget tilbake til Zarautz, hvor vi skal overnatte en natt til.

Felles avskjedsmiddag på en restaurant i byen.

DAG 7: Lørdag - Avreisedagen

Sen frokost og utsjekk fra hotellet.

Vi har formiddagen til å nyte stranden og slappe av.

Kanskje man har lyst til å spise noen Pintxos på en lokal bar før bussen kjører oss til flyplassen kl. 14:00. Denne dagen er Jakob ikke lengre med oss.

Ankomst flyplassen ca. 15:15 - flyet går 17:15.

Ankomst Oslo kl. 22:35 (via Amsterdam)

OBS: Endringer i programmet kan forekomme.
Mange av restaurantene tar ikke imot bestillinger før i 2023, og derfor vil det definitive programmet foreligge på våren 2023. Vi tar forbehold om trykkfeil.

PRIS

Pakkepris på hotell Zenit 4* San Sebastian

Reisen varer i 5 dager, dvs 4 overnattinger.

medlem i dobbeltrom Kr. 16 900,-
ledsager i dobbeltrom Kr. 17 500,-
medlem i enkeltrom Kr. 19 750,-

TILLEGG FOR PILEGRIMSVANDRING (maks 20 personer)

Pakkepris på hotell Zarautz i Zarautz

Reisen varer i 3 dager, dvs 2 overnattinger.

medlem i dobbeltrom Kr. 3 600,-
ledsager i dobbeltrom Kr. 3 700,-
medlem i enkeltrom Kr. 4 400,-

Prisene er beregnet til en kurs på Kr. 10,00 pr. € og et deltagerantall mellom 40 og 46 for hovedprogrammet og 20 for pilegrimsvandringen. Det tas forbehold om endringer i drivstoffpriser, valutakurser, skatter og avgifter. Prisen vil også bli revurdert ved et deltagerantall lavere enn 41. Endelig pris vil bli formidlet før siste innbetalingsfrist.

Tilleggsprisen for enkeltrom er relativt høy, særlig for hoveddelen, så for medlemmer som ikke har noen ledsager eller veit av noen de kan dele rom med, foreslår styret at man sender en e-post til Pensjonistforeningen og meddeler at man gjerne kan dele rom med en annen. Om man da ikke finner noen å dele med, kan man trekke seg innen påmeldingsfristen går ut og få tilbakebetalt depositumet.

Depositum:

Depositumet for denne turen deles i to.

Depositum 1: Kr. 2 000,- pr. person må betales ved påmelding til konto 7133.63.00716.

Depositum 2: Kr. 3 800, pr. person må betales innen onsdag 29. mars 2023 til konto 7133.63.00716.

Full betaling (pris minus depositum) forfaller primo august 2023. Endelig dato vil bli fastsatt seinere.

Dersom du betaler før vi har fått endelig pris fra FRAM, vil vi refundere / kreve inn ved for mye / for lite innbetalt.

Inkludert i pakkeprisen er:

Inkludert i TILLEGGSPAKKEN PILEGRIMSLEDEN er:

Ikke inkludert i pakkeprisen:

Avbestilling:

Trenger du ytterligere informasjon, ring Håkon Helge tel.: 996 92 518 eller
e-mail: hakon.j.helge@gmail.com