DNVs Pensjonistforening

De sang for livet - Per Vollestad 2023-10-17

De sang for livet

Per Vollestad 17. november 2023


Per Vollestad på scenent

Tid for vår årlige konsert. 84 medlemmer og ledsagere hadde møtt opp for å høre Per Vollestad synge illegale og forbudte sanger fra okkupasjonstida. Hovedvekten var lagt på sanger som var blitt til i konsentrasjonsleieren Grini.

Vollestad er operasanger utdannet fra Norges Musikkhøyskole og Statens Operahøgskole, og han er den første med doktorgrad fra Norges Musikkhøgskole. Han har aldri vært fast ansatt noe sted, men har fartet verden rundt som freelancer. For snart 10 år siden ble han engasjert i et prosjekt om hva sangen hadde å bety for fangene på Grini. Dette prosjektet førte til at han etter hvert ble mer og mer interessert i hva som foregikk ikke bare å Grini, men også andre steder i landet, og han satte seg fore å prøve å samle mest mulig av dette materialet. Han har også rukket å møte noen av dem som var med, før de gikk bort. Dette har nå blitt hans hovedbeskjeftigelse. Han har gitt ut to bøker og spilt inn plater.

På konserten han holdt for oss fikk vi høre historiene bak de forskjellige sangene. Mest gripende var nok historien om gutten / den unge mannen som skreiv et dikt til sin mor på cella kvelden før han ble henrettet. Musikk til det diktet har Vollestad selv skrevet.

Livet i konsentrasjonsleirene kunne være hardt og trist, men for ikke å bare tenke på hva de gikk glipp av ved å sitte bak lås og slå, hjalp det å prøve å se på de lysere sidene, slik ble sangen «Det har vi, det har vi, det har de næ’gikke ute» til.

Avslutningsvis fikk vi høre den mest kjente okkupasjonssangen, «Norge i rødt, hvitt og blått». Vi har alle lært at den ble skrevet på Grini, og de fleste av oss har vel trudd at den ble skrevet i frigjøringsdagene. Historien er lengre enn som så. Det siste verset med «De kjempet både hun og han! Nå lyser seirens baunebrann …» kom til i maidagene, men sangen som sådan hadde allerede eksistert et par år, og den hadde blitt bearbeidet flere ganger og av forskjellige personer. Vollestad avsluttet konserten med denne sangen med sitt eget lille arrangement av melodien.