DNVs Pensjonistforening

Høvik Verk, et særpreget samfunn i Bærum 2023-04-24

Høvik Verk, et særpreget samfunn i Bærum

Lokalhistoriker Finn H. Eriksen


Finn H. Eriksen på podiet

85 pensjonister fant veien til Veritas mandag 24. april. Vi var spente på deltakelsen, da vi pga. stor pågang på møterom, måtte endre datoen på april-møtet fra tirsdag 25. april. Men, alle hadde fått med seg endringen, og lærte mye om et samfunn som var preget av hardt arbeid, men også eiere som var tidlig ute med sosiale goder for arbeiderne sine.

Finn H. Eriksen er 4. generasjon Høvik-beboer med god kjennskap til Høvik Glassverks historie. Men, han hadde aldri vært inne på Veritas, noe han ga uttrykk for at han også hadde sett frem til.

Finn H. Eriksen

Høvik Verk ble grunnlagt av den engelske pastoren, Thomas Graham Smyth, og formålet var å produsere flasker til øl, først og fremst til Schous bayerøl. Bedriften gikk ikke særlig godt, og i 1862 kjøpte søsknene Berg Høvik Glasshytte. De hadde erfaring fra glass-produksjon på Hadeland, og familien Berg ledet, og utviklet, Glasshytta til å produsere et stort sortiment av produkter etter hvert.

Familien Berg var opptatt av arbeidernes ve og vel, og var bla. tidlig ute med å etablere en pensjons- og uføre-kasse for sine ansatte. De etablerte skole, og fikk bygget et idrettsbygg for fysisk aktivitet og kulturelle arrangement. Det ble etablert både orkester og skolemusikk-korps på Høvik Verk.

I 1972 ble fabrikken nedlagt og bygningene og området rundt solgt til Det Norske Veritas.

Rundt lunsjbordene etter kåseriet, ble det som vanlig mimret og fortalt, og mange nevnte at vi absolutt så sporene fra familien Berg, og deres interesse for «sine» arbeidere, i vår erfaring som yrkesaktive i DNV.