DNVs Pensjonistforening

Dagstur Hurumlandet rundt

Dagstur — Hurumlandet rundt,
tirsdag 9. mai 2017

Tettstedet Holmsbu med Holmsbu havn.

Team Tour A/S var teknisk arrangør av Det Norske Veritas' Pensjonistforenings dagstur Hurumlandet rundt. En full buss med 70 forventningsfulle deltagere hadde stått tidlig opp i et litt kaldt, klart og hutrende vårvær, for å bli med rundt på det for mange ukjente Hurumlandet. Landet mellom to fjorder.

Den syngende og behagelige Jan Såtvedt fra Taem Tour transporterte oss standsmessig og trygt rundt på smale og utfordrende veier på Hurumlandet.

Første stopp var Hurum gamle kirke der Jens Petter Blichfeldt, eier av Trondstad gård tok imot gruppen og ble med som cicerone. I Hurum Kirke, bygget ca. 1150, ble det orientert om selve kirken og ikke minst om sjøhelten Iver Huitfeldt. Iver Huitfeldt som reddet den dansk/norske flåten fra fulstendig utslettelse av den svenske marine under slaget i Køge bugt i 1710. Kommandør Iver Huitfeldt hadde kommandoen på sitt 94-kanoners linjeskip "Dannebrog" som fikk sperret innløpet til Køge bukt og voldt såpass mye skade på den svenske flotiljen at den måtte gi opp angrepet.

Modell av "Danebrog" gitt av den danske marine til kirken henger i kirkeskipet.

Turen gikk videre til Holmsbu Bad som bød på kaffe og rundstykker. Her var det utsyn over det pittoreske tettstedet Holmsbu og Holmsbu havn.
Her orienterte Blichfeldt om tidligere eiere av Trondstad gård.

Med litt påfyll i maven bar det videre til Holmsbu Billedgalleri et kunstmuseum og galleri. Museet har faste samlinger av Henrik Sørensen, Thorvald Erichsen og Oluf Wold-Thorne, i tillegg til skiftende sommerutstillinger. Museet ble etablert i 1963 ved en gave av Sørensens bilder fra hans sønn Sven Oluf Sørensen.
Museet er etablert til minne om Sørensen (1882-1962) og hans tilknytning til Holmsbu. Holmsbu fungerte også som kunstnerkoloni i perioden 1911-1962. Det var Wold-Thorne og Erichsen som "oppdaget" Holmsbu i 1911, og så stedets potensial. Sørensen kom første gang til stedet i 1913, og oppholdt seg siden årvisst her inntil sin død, med to års unntak. Andre kunstnere som oppholdt seg og arbeidet her var Per Deberitz, Per Krohg, Willy Midelfart, Reidar Fritzvold, Dagfin Werenskiold, Lars Jorde, Håkon Stenstadvold, Hugo Lous Mohr, Axel Revold, Alf Rolfsen, Jean Heiberg og Joronn Sitje.

En utrolig inspirerende og kunnskapsrik guide gav et spennende innblikk i Henrik Sørens' liv og virke i Holmsbu.

Så gikk ferden videre til Holmsbu Kirke med sine flotte dekorasjoner og veggmalerier. Holmsbu kirke er en langkirke fra 1887. Byggverket er i tre og har 300 plasser. Kirken er tegnet av arkitekt Jacob Wilhelm Nordan og utsmykket innvendig av kunstnere som har gjestet Holmsbu, blant annet Henrik Sørensen, Aage Storstein, Willy Midelfart og Oluf Wold-Torne - "Holmsbumalerene".

Deretter ble det besøk på Tronstad Gård med gårdshistorie og omvisning i museet. Tronstad skriver seg fra vikingtiden, og har vært i adelig besittelse siden renessansen, først og fremst i Bolt- og Huitfeldt-familienes eie gjennom 400 år.
Blant eierne på Tronstad, finner vi blant andre:

  • Tønne Huitfeldt(1625-1677) - oberst, lensherre i Idd og Marker, senere amtmann, kjent som Haldens forsvarer i 1659 og 1660
  • Iver Huitfeldt (1665-1710) - kommandør, som i slaget i Køge bugt i 1710 reddet den Dansk/Norske flåten, men omkom; sønn av Tønne Huitfeldt
  • Anthon B. Nilsen (1855-1936) - som i 1897 grunnla Tofte Cellulosefabrikk og i 1906 Hurum Cellulosefabrikk. Under pseudonymet "Elias Kræmmer" drev han en omfattende forfattervirksomhet.
  • Jens Petter Blichfeldt (1959- )

Det ble et meget interessant besøk på Trondstad Gård. I låven hadde Hurum Historielag et museum med over 2000 gjenstander. I garasjen så vi gamle traktorer og veteranbiler

Turen gikk videre gjennom tettstedet Tofte, bygget opp av Anthon B. Nilsen og hans cellulosefabrikker. Nå var papir og cellulose historie, men stedet er ikke forlatt! Her etableres nye arbeidsplasser og ikke minst har de fått etablert et utsalg for vinmonopolet - til stor glede for sommerturistene!

Turen ble avrundet med middag på Villa Malla. Villa Malla er Hurums beste restaurant. Den ligger flott til sørøst på Hurumlandet (Filtvet) med fantastisk utsikt ut over Oslofjorden.
Meny var: Villa Mallas middelhavsinspirerte middagsbuffet som var en opplevelse i seg selv.

Mette og fulle av inntrykk gikk turen tilbake med avstigning på Veritas-senteret og i Sandvika.

Under er et lite knippe av bilder fra turen.

En spesiell takk til "assisterende guide" Kåre Lindemann som fulgte opp alle deltagere og ga utfyllende informasjon om alt som en ikke fikk oppleve på denne turen!